A projekt bemutatása

Gádoros Nagyközség Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be, amelynek címe:

„Bentlakásos intézmény fejlesztése Gádoroson”.

Az intézményben szociális tevékenység zajlik: időskorúak ápolása, gondozása, egészségügyi ellátása.

A projekt keretében a meglévő Idősek Otthonát jelentősen felújítják: bővítik, modernizálják, valamint akadálymentesítik.

A fejlesztés célja a szociális intézmény korszerűsítése és a nyújtott szolgáltatások minőségének javítása az igénybe vevők méltó életkörülményeinek megteremtése érdekében.

A TIOP-3.4.2-11/1-2012-0173 számú projekt összköltsége 74 384 343 Ft, melyet teljes mértékben a pályázati forrás fedez.

A projekt megvalósítási időszaka: 2014. október 7.– 2015. október 31.

A fejlesztendő intézmény: Gondozási Központ, Családsegítő és Védőnői Szolgálat. Székhelye: 5932 Gádoros, Fő u. 30.

A projekt során megvalósuló fejlesztésekről

A gádorosi bentlakásos intézmény teljes körű ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon. Célja a bentlakók ápolásán, gondozásán, egészségügyi ellátásán, elhelyezésén keresztül megvalósuló szociális tevékenység.

Az otthon alapterülete 152,39 m², valamint 32 darab férőhellyel rendelkezik.

A szociális otthon teljes körű ápolást, gondozást nyújt. Célja az időskorúak életkörülményeinek javítása, életminőségük növelése. Ebből a célból kiindulva a projekt keretében, a meglevő idősek otthonának bővítése, átalakítása, valamint akadálymentesítése fog bekövetkezni.

Az átalakítás révén sor kerül a társalgó bővítésére a jelenleg kihasználatlan átriumos udvar beépítéséve, amely a külső dohányzó helyre is megoldást kínál. A mosókonyha más célt fog szolgálni, ezúton teakonyhává alakul át.

A régi épületszárnyban a külső nyílászárók szorulnak cserére, valamint az utólagos hőszigetelést is el kell végezni. A bővítési, tetőszerkezet építési munkálatokat a tartószerkezeti kiviteli terv szerint kell elkészíteni. A tűzvédelmi tervfejezet szerint be kell építeni a szükséges füstgátló és tűzgátló ajtókat, illetve ki kell építeni a külső tűzcsapokat.

A meglévő és bővített rész akadálymentesítése is fontos feladatot szolgál, amely keretében kialakításra kerül egy akadálymentes wc-tusoló, valamint a szobaajtók nagyobbra cserélésével két akadálymentes szoba és akadálymentes lakosztály. Továbbá az orvosi, nővér szobákba a kerekesszékekkel való bejutást is biztosítani kell. Az udvaron kialakításra kerül egy akadálymentes parkoló is.